Close Menu
Eco RolnikEco Rolnik
    Ostatnie wiadomości

    Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań

    2025-08-07 12:12

    Wieś nie zadłuża Polski – tylko 3% długów pochodzi z małych miejscowości

    2025-08-07 11:53

    Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania

    2025-08-07 11:03
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań
    • Wieś nie zadłuża Polski – tylko 3% długów pochodzi z małych miejscowości
    • Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania
    • Zmiana w kierownictwie ARiMR
    • Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią
    • Hubertus Lubelski – kulinarna uczta z dziczyzną w roli głównej. Uwaga konkurs!
    • Rejestr, który patrzy na ręce. Rolnicy pod lupą unijnej ewidencji
    • Czy jesteśmy gotowi na rewolucję na talerzu? Oto, co o mięsie myślą Europejczycy
    Facebook
    Eco RolnikEco Rolnik
    • Strona główna
    • Wiadomości
    • Ekologia
    • Mechanizacja
    • Hodowla
    • Uprawa
    • Ciekawostki
    • Sadownictwo
    • Notowania – ceny skupu
    Eco RolnikEco Rolnik
    Strona główna»Ciekawostki»Czy jesteśmy gotowi na rewolucję na talerzu? Oto, co o mięsie myślą Europejczycy
    Ciekawostki

    Czy jesteśmy gotowi na rewolucję na talerzu? Oto, co o mięsie myślą Europejczycy

    Cezary MajewskiCezary Majewski2025-08-07 06:553 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Dziś, gdy zmiany klimatyczne stają się coraz bardziej namacalne, a systemy żywnościowe poddawane są rosnącej presji, pytanie o to, co jemy, przestaje być wyłącznie sprawą kulinarnych preferencji. Właśnie temu tematowi poświęcone jest najnowsze badanie opublikowane w lipcowym numerze Agricultural Economics – Czech (2025, t. 71, nr 7), w którym autorzy analizują postawy i zwyczaje konsumenckie związane z konsumpcją mięsa w wybranych krajach europejskich. Wyniki? Zarówno niepokojące, jak i dające nadzieję.

    Ile mięsa na talerzu?

    W analizie wykorzystano dane z 2018 roku dotyczące pięciu krajów: Czech, Danii, Łotwy, Holandii i Portugalii. Pomimo upływu kilku lat, autorzy podkreślają, że z racji braku nowszych i spójnych danych, zestawienie to wciąż pozwala uchwycić istotne trendy. Co się z niego wyłania?

    Po pierwsze: mięso, zwłaszcza czerwone i przetworzone, nadal dominuje w jadłospisie Europejczyków. Po drugie: jego spożycie silnie zależy od takich czynników jak wiek, płeć, poziom wykształcenia oraz – co szczególnie istotne – deklarowane wartości. Osoby identyfikujące się z wartościami biosferycznymi (czyli związanymi z ochroną środowiska) były bardziej skłonne ograniczać mięso, podczas gdy osoby o orientacji egocentrycznej – przeciwnie.

    Mięso a dobro wspólne

    Dlaczego to takie ważne? Konsumpcja mięsa ma niebagatelny wpływ na środowisko: od emisji gazów cieplarnianych, przez zużycie wody, po utratę bioróżnorodności. Światowe raporty – w tym EAT-Lancet Commission – alarmują, że bez ograniczenia produkcji i spożycia mięsa nie uda się osiągnąć celów klimatycznych. Jednocześnie zbyt drastyczne lub narzucane „z góry” zmiany mogą rodzić opór społeczny.

    Autorzy badania proponują więc drogę środka: polityki żywieniowe powinny brać pod uwagę nie tylko kwestie zdrowotne i ekologiczne, ale też społeczne uwarunkowania konsumpcji. Potrzebne są rozwiązania, które uwzględniają lokalne realia i wartości obywateli – tak, by zmiany nie były postrzegane jako odgórne narzucenie nowej „dietetycznej poprawności”.

    Kto zrezygnuje z mięsa?

    Największy potencjał do ograniczenia spożycia mięsa wykazują kobiety, osoby młodsze, z wyższym wykształceniem oraz mieszkańcy dużych miast. To oni częściej wybierają alternatywy roślinne, interesują się wpływem diety na klimat i są gotowi na zmianę nawyków.

    Z kolei mężczyźni, osoby starsze i mniej wykształcone pozostają bardziej przywiązani do tradycyjnych wzorców żywieniowych. Co ciekawe, w tej grupie częściej pojawia się przekonanie, że mięso to „prawdziwe jedzenie” – silnie związane z tożsamością, siłą i tradycją.

    Co dalej?

    Wnioski płynące z badania są jednoznaczne: jeśli chcemy promować zdrowszą i bardziej zrównoważoną dietę, potrzebujemy działań na wielu poziomach. Od edukacji i kampanii społecznych, przez wsparcie dla producentów żywności roślinnej, aż po zmiany w polityce rolno-spożywczej.

    Autorzy sugerują, że zamiast konfrontacji, skuteczniejsze mogą być „miękkie” interwencje – jak etykiety klimatyczne, podatki środowiskowe czy promocja dań wegetariańskich w instytucjach publicznych. Kluczem do sukcesu jest bowiem nie tylko przekonanie ludzi do zmiany, ale stworzenie warunków, w których ta zmiana będzie łatwa, dostępna i akceptowalna kulturowo.

    Czy więc jesteśmy gotowi na rewolucję na talerzu? Być może jeszcze nie wszyscy – ale kierunek zmian wydaje się nieunikniony. Pytanie nie brzmi już „czy”, lecz „jak szybko i jak mądrze” uda się ją przeprowadzić.

    Źródło:
    Milford A. B., Stoll-Kleemann S., Smutná Š., Ščasný M. (2025), Drivers of meat consumption in Europe: a cross-country analysis, Agricultural Economics – Czech, 71(7), s. 394–409. DOI: 10.17221/348/2024-AGRICECON

    źródło zdjęcia: https://pixabay.com/pl/photos/szynka-jedzenie-baleron-2063533/

    Cezary Majewska

    dieta zrównoważona EAT-Lancet konsumpcja mięsa polityka żywnościowa rolnictwo ekologiczne strona główna styl życia wartości społeczne wegetarianizm zdrowe odżywianie zmiany klimatyczne
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań

    2025-08-07 12:12

    Wieś nie zadłuża Polski – tylko 3% długów pochodzi z małych miejscowości

    2025-08-07 11:53

    Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania

    2025-08-07 11:03

    Zmiana w kierownictwie ARiMR

    2025-08-07 10:54

    Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią

    2025-08-07 10:14

    Hubertus Lubelski – kulinarna uczta z dziczyzną w roli głównej. Uwaga konkurs!

    2025-08-07 09:13
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Sprawdź regiony zagrożone suszą!
    EcoRolnik - Regiony zagrożone suszą
    Nie przegap
    Hodowla

    Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań

    Hodowcy koni w Polsce borykają się z problemami finansowymi, trudnościami w leczeniu zwierząt oraz nieprzystającymi do rzeczywistości przepisami. Sejmowy zespół ds. hodowli koni szuka rozwiązań, które pomogą ratować tę ważną gałąź rolnictwa.

    Wieś nie zadłuża Polski – tylko 3% długów pochodzi z małych miejscowości

    2025-08-07 11:53

    Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania

    2025-08-07 11:03

    Zmiana w kierownictwie ARiMR

    2025-08-07 10:54
    Pogoda
    Kursy walut
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań

    2025-08-07 12:12

    Wieś nie zadłuża Polski – tylko 3% długów pochodzi z małych miejscowości

    2025-08-07 11:53

    Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania

    2025-08-07 11:03

    Zmiana w kierownictwie ARiMR

    2025-08-07 10:54
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Kontakt
    © 2025 https://ecorolnik.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.