Close Menu
Eco RolnikEco Rolnik
    Ostatnie wiadomości

    Mieszkańcy będą musieli sami kupić dodatkowy pojemnik na odpady

    2025-08-25 15:23

    Dzień Polskiej Żywności: od miedzy do świata. Święto smaku, jakości i eksportowej odwagi

    2025-08-25 14:49

    Ukraina prawie podwoiła eksport jaj do Europy

    2025-08-25 13:19
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Mieszkańcy będą musieli sami kupić dodatkowy pojemnik na odpady
    • Dzień Polskiej Żywności: od miedzy do świata. Święto smaku, jakości i eksportowej odwagi
    • Rekordowe plony pszenicy, ale dramatyczna jakość ziarna
    • Ukraina prawie podwoiła eksport jaj do Europy
    • Wirus Zachodniego Nilu – apel GIW do lekarzy o zgłaszanie przypadków
    • Zamiast jednej ustawy – dwie. Co dalej z mrożeniem cen energii?
    • Nowy terminal zbożowy w Odessie – szansa na wzmocnienie ukraińskiego eksportu
    • Kombinat Rolny Kietrz – rolnicza reprezentacja Polski
    Facebook
    Eco RolnikEco Rolnik
    • Strona główna
    • Wiadomości
    • Ekologia
    • Mechanizacja
    • Hodowla
    • Uprawa
    • Ciekawostki
    • Sadownictwo
    • Notowania – ceny skupu
    Eco RolnikEco Rolnik
    Strona główna»Ciekawostki»Dzień Polskiej Żywności: od miedzy do świata. Święto smaku, jakości i eksportowej odwagi
    Ciekawostki

    Dzień Polskiej Żywności: od miedzy do świata. Święto smaku, jakości i eksportowej odwagi

    Anna MillerAnna Miller2025-08-25 14:493 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Kiedy sierpniowe słońce jeszcze „dopala” kłosy, 25 sierpnia przypomina nam, że polska żywność to nie tylko codzienny chleb powszedni, ale też opowieść o ziemi, ludziach i rzemiośle smaku. Dzień Polskiej Żywności to moment, by zdjąć czapkę z głowy przed rolnikami, przetwórcami i rzeszą rękodzielników kuchni, od gospodarstw po małe manufaktury, a zarazem spojrzeć dalej niż miedza: na mapę Europy i świata, gdzie nasze produkty zdobywają półki i serca konsumentów.

    Dlaczego świętujemy? Bo jakość ma imię, a tradycja ma smak

    Wybierając żywność, głosujemy portfelem za lokalnością, przejrzystością pochodzenia i rzetelną pracą od pola do stołu. Na rynku porządkują ten wybór krajowe i unijne systemy jakości, w tym m.in. znak „Produkt Polski”, Integrowana Produkcja Roślinna, QAFP, PQS oraz rolnictwo ekologiczne. To „znaki drogowe” dla świadomego konsumenta i realna premia za dobrą praktykę rolniczą.

    Smaki z metryką: od oscypka po fasolę wrzawską

    Na unijnej liście chronionych oznaczeń jakości jest już kilkadziesiąt polskich wyrobów, nasza kulinarna drużyna narodowa z metryką pochodzenia. Wśród ambasadorów znajdziemy m.in. oscypek, kiełbasę lisiecką i fasolę wrzawską. Każdy z tych produktów to nie tylko receptura, lecz także kawałek pejzażu i pracy pokoleń.

    Eksport, który niesie polski smak

    Polska żywność to dziś mocny filar eksportu. Gros sprzedaży trafia na rynki unijne, a wśród partnerów handlowych prym wiodą m.in. Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Holandia i Włochy. Za statystykami stoi miękka siła reputacji: powtarzalność jakości, terminowość dostaw i rozpoznawalne pochodzenie.

    Rok bieżący: wiatr w żagle

    Sektor utrzymuje dobrą passę, umacniając pozycję w drobiu, nabiale i słodyczach, a także w wołowinie i rybach przetworzonych. Miks produktowy jest coraz bardziej zdywersyfikowany, co pomaga płynąć na wzburzonych wodach globalnego handlu.

    Co z tego wynika dla wsi, przetwórni i konsumentów?

    Polska wieś od dawna nie jest jedynie spichlerzem, lecz także laboratorium technologii i organizacji. Wzrastająca rola systemów jakości i rolnictwa ekologicznego to inwestycja w glebę, wodę i zaufanie konsumenta. Eksport usieciowuje lokalne łańcuchy wartości z rynkami, które cenią smak oraz wiarygodność. Konsument zyskuje lepsze etykiety, czytelne pochodzenie i wybór, który nie jest loterią.

    Jak świętować Dzień Polskiej Żywności w praktyce?

    • Zrób „koszyk świadomy”: sięgnij po produkty oznaczone „Produkt Polski” i sprawdź ich drogę od gospodarstwa do półki.
    • Odwiedź targ albo sklep spółdzielczy, poznaj rolnika, który stoi twarzą za swoim wyrobem.
    • Ułóż domowe menu regionów: wieczór podhalański, kaszubski albo lubelski, z krótką notką o pochodzeniu.
    • Spróbuj ekologii bez zadęcia: wybierz choć jeden certyfikowany produkt i porównaj smak oraz etykietę.
    • Daj produktowi głos w sieci: poleć ulubiony regionalny wyrób, podaj producenta, oznacz miejsce zakupu.

    Głos z resortu i puenta na drogę

    W duchu tej idei pada proste wezwanie: wybierajmy mądrze, kupujmy lokalnie, sięgajmy po receptury „z dziada pradziada”, bo żywność to wartość, nie towar jak każdy inny. To także przepis na odporność łańcucha dostaw, od gospodarstwa, które stoi twardo na ziemi, po eksportera, który trzyma kurs na wymagające rynki. Wspólny mianownik jest jeden: jakość, której się nie improwizuje, ją się cierpliwie uprawia.

    Co dalej?

    Dzień Polskiej Żywności jest jak dojrzały łan tuż przed żniwami. Przypomina, że najbardziej opłaca się siać z głową, zbierać z dumą i przetwarzać z poszanowaniem tradycji. A potem, z całym spokojem, wyjść poza miedzę. Polskie smaki mają dziś długą drogę przed sobą i dobrą markę za sobą.

    źródło zdjęcia: https://pixabay.com/pl/photos/jab%C5%82ka-czerwony-para-owoce-1506119/

    Anna Miller

    Dzień Polskiej Żywności eksport rolno-spożywczy fasola wrzawska MRiRW oscypek oznaczenia UE polska żywność PQS produkt polski QAFP rolnictwo ekologiczne strona główna systemy jakości żywności
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Mieszkańcy będą musieli sami kupić dodatkowy pojemnik na odpady

    2025-08-25 15:23

    Rekordowe plony pszenicy, ale dramatyczna jakość ziarna

    2025-08-25 14:26

    Ukraina prawie podwoiła eksport jaj do Europy

    2025-08-25 13:19

    Wirus Zachodniego Nilu – apel GIW do lekarzy o zgłaszanie przypadków

    2025-08-25 12:25

    Zamiast jednej ustawy – dwie. Co dalej z mrożeniem cen energii?

    2025-08-25 11:14

    Nowy terminal zbożowy w Odessie – szansa na wzmocnienie ukraińskiego eksportu

    2025-08-25 10:23
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Sprawdź regiony zagrożone suszą!
    EcoRolnik - Regiony zagrożone suszą
    Nie przegap
    Ekologia

    Mieszkańcy będą musieli sami kupić dodatkowy pojemnik na odpady

    Nowe przepisy zmuszają mieszkańców do zakupu dodatkowego pojemnika na odpady. Koszt i obowiązek zakupu spoczywa na właścicielach nieruchomości, co budzi kontrowersje.

    Dzień Polskiej Żywności: od miedzy do świata. Święto smaku, jakości i eksportowej odwagi

    2025-08-25 14:49

    Rekordowe plony pszenicy, ale dramatyczna jakość ziarna

    2025-08-25 14:26

    Ukraina prawie podwoiła eksport jaj do Europy

    2025-08-25 13:19
    Pogoda
    Kursy walut
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Mieszkańcy będą musieli sami kupić dodatkowy pojemnik na odpady

    2025-08-25 15:23

    Dzień Polskiej Żywności: od miedzy do świata. Święto smaku, jakości i eksportowej odwagi

    2025-08-25 14:49

    Rekordowe plony pszenicy, ale dramatyczna jakość ziarna

    2025-08-25 14:26

    Ukraina prawie podwoiła eksport jaj do Europy

    2025-08-25 13:19
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Kontakt
    © 2025 https://ecorolnik.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.