Close Menu
Eco RolnikEco Rolnik
    Ostatnie wiadomości

    Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania

    2025-08-07 11:03

    Zmiana w kierownictwie ARiMR

    2025-08-07 10:54

    Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią

    2025-08-07 10:14
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania
    • Zmiana w kierownictwie ARiMR
    • Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią
    • Hubertus Lubelski – kulinarna uczta z dziczyzną w roli głównej. Uwaga konkurs!
    • Rejestr, który patrzy na ręce. Rolnicy pod lupą unijnej ewidencji
    • Czy jesteśmy gotowi na rewolucję na talerzu? Oto, co o mięsie myślą Europejczycy
    • Kosiniak-Kamysz krytykuje orędzie prezydenta Nawrockiego
    • Ukraiński drób wchodzi do gry – czy przejęcie hiszpańskiej Uvesy zapowiada dominację Kijowa na rynku UE?
    Facebook
    Eco RolnikEco Rolnik
    • Strona główna
    • Wiadomości
    • Ekologia
    • Mechanizacja
    • Hodowla
    • Uprawa
    • Ciekawostki
    • Sadownictwo
    • Notowania – ceny skupu
    Eco RolnikEco Rolnik
    Strona główna»Wiadomości»Hubertus Lubelski – kulinarna uczta z dziczyzną w roli głównej. Uwaga konkurs!
    Wiadomości

    Hubertus Lubelski – kulinarna uczta z dziczyzną w roli głównej. Uwaga konkurs!

    Justyna WalewskaJustyna Walewska2025-08-07 09:132 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    6 sierpnia 2025 roku Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego zainaugurował kolejną odsłonę kulinarnej rywalizacji „Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny – Hubertus Lubelski”. To wyjątkowe wydarzenie, które łączy miłość do dobrej kuchni z pasją do natury, stanowi ukłon w stronę dziedzictwa kulinarnego regionu, szczególnie potraw opartych na dziczyźnie i lokalnych skarbach przyrody.

    Otwarty konkurs z misją

    Organizatorem przedsięwzięcia jest Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, a udział w nim mogą wziąć pełnoletni mieszkańcy województwa lubelskiego. Celem konkursu jest nie tylko promocja tradycyjnych receptur i lokalnych produktów, ale też wzmacnianie tożsamości kulinarnej regionu oraz integracja społeczności wokół wspólnego stołu.

    Zasady zgłoszeń i nagrody

    Poprzednia edycja, przeprowadzona w 2024 roku, zakończyła przyjmowanie zgłoszeń 5 listopada, a zwycięzców ogłoszono pięć dni później. Uczestnicy mogli zgłaszać się drogą pocztową, elektroniczną lub osobiście. Dla autorów najlepszych potraw przewidziano nagrody rzeczowe:

    • I miejsce – do 600 zł
    • II miejsce – do 500 zł
    • III miejsce – do 400 zł
    • 13 wyróżnień – po 300 zł każda

    Święto myśliwych i smakoszy

    Kulminacją konkursu jest coroczny festyn Hubertus Lubelski – wydarzenie o charakterze plenerowym, odbywające się jesienią. To tu, przy dźwiękach muzyki i zapachu dziczyzny unoszącym się nad stoiskami, odwiedzający mogą degustować zgłoszone potrawy i produkty. Festyn łączy tradycje łowieckie z kulinarnym dziedzictwem, dając możliwość spotkania z pasjonatami regionalnej kuchni i lokalnymi wytwórcami.

    Co gościło na talerzach?

    Wśród laureatów poprzednich edycji znalazły się potrawy i produkty, które z powodzeniem mogłyby trafić na królewskie stoły:

    • Dania gorące: pieczony dzik z kaszą gryczaną, schab z dzika w sosie grzybowo-śmietanowym, tradycyjna świeżynka
    • Wyroby wędliniarskie: udziec z dzika, salami z jelenia, kiełbasa kresowa
    • Nalewki: dereniówka, żurawinówka, pigwówka – każda z nich niosąca smak lasu zamknięty w butelce

    Dziedzictwo smaku pod ochroną

    Konkurs „Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny” to nie tylko rywalizacja kulinarna, ale przede wszystkim troska o zachowanie dawnych receptur i szacunek do natury. To żywy przykład, jak współczesne rolnictwo i tradycyjne łowiectwo mogą iść w parze z dbałością o lokalną tożsamość kulinarną. Takie inicjatywy umacniają więź z ziemią i przypominają, że smak regionu to coś więcej niż tylko kwestia podniebienia – to historia zapisana w aromacie i strukturze potraw.

    źródło zdjęcia: https://pixabay.com/pl/photos/jele%C5%84-las-dziki-rano-mg%C5%82a-jesie%C5%84-7508187/

    Justyna Walewska

    dziczyzna Hubertus Lubelski konkurs kulinarny kuchnia regionalna lubelskie myślistwo promocja lokalnych produktów smaki regionu strona główna tradycyjne potrawy wydarzenia kulinarne
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania

    2025-08-07 11:03

    Zmiana w kierownictwie ARiMR

    2025-08-07 10:54

    Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią

    2025-08-07 10:14

    Rejestr, który patrzy na ręce. Rolnicy pod lupą unijnej ewidencji

    2025-08-07 08:00

    Czy jesteśmy gotowi na rewolucję na talerzu? Oto, co o mięsie myślą Europejczycy

    2025-08-07 06:55

    Kosiniak-Kamysz krytykuje orędzie prezydenta Nawrockiego

    2025-08-06 20:47
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Sprawdź regiony zagrożone suszą!
    EcoRolnik - Regiony zagrożone suszą
    Nie przegap
    Wiadomości

    Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania

    Karol Nawrocki, nowy prezes ARiMR, zdobył zaufanie rolników, którzy oczekują uproszczenia biurokracji i lepszego dostosowania wsparcia do ich potrzeb. Przed nowym szefem stoi wyzwanie pogodzenia tych oczekiwań z wymogami unijnymi.

    Zmiana w kierownictwie ARiMR

    2025-08-07 10:54

    Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią

    2025-08-07 10:14

    Hubertus Lubelski – kulinarna uczta z dziczyzną w roli głównej. Uwaga konkurs!

    2025-08-07 09:13
    Pogoda
    Kursy walut
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania

    2025-08-07 11:03

    Zmiana w kierownictwie ARiMR

    2025-08-07 10:54

    Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią

    2025-08-07 10:14

    Hubertus Lubelski – kulinarna uczta z dziczyzną w roli głównej. Uwaga konkurs!

    2025-08-07 09:13
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Kontakt
    © 2025 https://ecorolnik.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.