Close Menu
Eco RolnikEco Rolnik
    Ostatnie wiadomości

    Ogromny pożar we Francji zniszczył ponad 15 tysięcy hektarów, w tym słynne winnice

    2025-08-07 13:16

    Karol Nawrocki rozpoczyna kadencję – rolnicy czekają na konkrety

    2025-08-07 12:54

    Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań

    2025-08-07 12:12
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Ogromny pożar we Francji zniszczył ponad 15 tysięcy hektarów, w tym słynne winnice
    • Karol Nawrocki rozpoczyna kadencję – rolnicy czekają na konkrety
    • Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań
    • Wieś nie zadłuża Polski – tylko 3% długów pochodzi z małych miejscowości
    • Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania
    • Zmiana w kierownictwie ARiMR
    • Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią
    • Hubertus Lubelski – kulinarna uczta z dziczyzną w roli głównej. Uwaga konkurs!
    Facebook
    Eco RolnikEco Rolnik
    • Strona główna
    • Wiadomości
    • Ekologia
    • Mechanizacja
    • Hodowla
    • Uprawa
    • Ciekawostki
    • Sadownictwo
    • Notowania – ceny skupu
    Eco RolnikEco Rolnik
    Strona główna»Ciekawostki»Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią
    Ciekawostki

    Hubertus – święto z historią, które pachnie lasem i opowieścią

    Anna MillerAnna Miller2025-08-07 10:143 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Jesień w polskich lasach to nie tylko rykowisko jeleni i szelest opadających liści, ale także wyjątkowy moment, kiedy myśliwi, leśnicy i miłośnicy tradycji zbierają się, by oddać hołd swojemu patronowi. Hubertus – święto świętego Huberta – to wydarzenie, które choć ma korzenie sięgające średniowiecza, wciąż żywo pulsuje w rytmie współczesnej polskiej wsi i kultury łowieckiej. To dzień, w którym polowanie zamienia się w ceremonię, a knieja – w scenę pełną symboli.

    Święty Hubert – od wizji do patronatu

    Legenda głosi, że młody książę Hubert z rodu Merowingów, znany z zamiłowania do łowów, podczas jednego z polowań natknął się na jelenia z krzyżem w porożu. Wstrząśnięty tym widokiem, porzucił hulaszczy tryb życia i poświęcił się Bogu, zostając później biskupem Liège. Z czasem stał się patronem myśliwych, leśników i jeźdźców – postacią, której duchowe przesłanie wybrzmiewa do dziś w formie uroczystego Hubertusa.

    Hubertus w polskiej tradycji

    Na naszych ziemiach obchody Hubertusa mają długą i barwną historię. Jeszcze w czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej łowy odbywały się z wielką pompą, a wspólne polowanie stanowiło ważny element życia dworskiego. Z biegiem lat, zwłaszcza w okresie powojennym, Hubertus zyskał wymiar bardziej wspólnotowy i symboliczny. Współcześnie to nie tylko święto myśliwych, ale i lokalnych społeczności – okazja do spotkania, wspólnego świętowania, prezentacji dorobku kulturowego i kulinarnego.

    Polowanie? Tak, ale ceremonialne

    Centralnym punktem Hubertusa jest tzw. pogoń za lisem – symboliczna gonitwa konna, w której „lisem” jest jeździec z przypiętą kitą lisiego ogona. To widowisko przyciągające nie tylko pasjonatów koni, ale też całe rodziny, dla których jest to często jedyna okazja, by zobaczyć tradycyjne stroje myśliwskie, usłyszeć sygnały łowieckie i poczuć atmosferę dawnych dworów.

    Na wielu hubertowskich wydarzeniach nie może też zabraknąć mszy świętej w intencji myśliwych i leśników, sygnałów myśliwskich odegranych na rogach, ślubowania nowo przyjętych członków kół łowieckich czy wspomnień o tych, którzy „odeszli do krainy wiecznych łowów”.

    Więcej niż łowiectwo – kultura i smak

    Hubertus to także coraz częściej święto kulinariów. Regionalne festyny i konkursy kulinarne, takie jak „Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny”, pokazują, że tradycje łowieckie można smakować dosłownie. Dzik z kaszą, pasztet z zająca, kiełbasa z jelenia, a do tego dereniówka lub pigwówka – wszystko to wpisuje się w rytuał wspólnego biesiadowania. Takie inicjatywy przyczyniają się do zachowania dziedzictwa kulinarnego i promowania zrównoważonego korzystania z zasobów leśnych.

    Święto, które żyje

    W dobie cyfryzacji i urbanizacji, Hubertus może wydawać się reliktem przeszłości. Ale nic bardziej mylnego – jego odrodzenie w ostatnich latach to dowód na to, że potrzeba rytuału, wspólnoty i bliskości z naturą jest wciąż żywa. To także przestrzeń, w której spotykają się różne pokolenia – młodzi adepci łowiectwa i starzy mistrzowie kniei, kucharze regionalni i pasjonaci dzikiej kuchni, mieszkańcy wsi i goście z miast.

    Hubertus to święto z historią, która nie kończy się w podręcznikach, lecz żyje na polanach, w zapachu dziczyzny i brzmieniu rogu myśliwskiego. To opowieść o człowieku i naturze, o odpowiedzialności i szacunku wobec dzikiego świata. I jak mówi stara maksyma łowiecka – darz bór – niech trwa, bo niesie w sobie więcej niż tylko echo strzału: niesie pamięć, wspólnotę i smak tradycji.

    źródło zdjęcia: https://pixabay.com/pl/photos/jele%C5%84-%C5%82ania-natura-okrutny-ssaki-5393082/

    Anna Miller

    dziczyzna Hubertus kulinaria regionalne kultura myśliwska pogoń za lisem polska wieś strona główna święto jesieni święty Hubert tradycje łowieckie
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Ogromny pożar we Francji zniszczył ponad 15 tysięcy hektarów, w tym słynne winnice

    2025-08-07 13:16

    Karol Nawrocki rozpoczyna kadencję – rolnicy czekają na konkrety

    2025-08-07 12:54

    Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań

    2025-08-07 12:12

    Wieś nie zadłuża Polski – tylko 3% długów pochodzi z małych miejscowości

    2025-08-07 11:53

    Karol Nawrocki – nowy prezes ARiMR z zaufaniem rolników, ale wieś stawia konkretne wymagania

    2025-08-07 11:03

    Zmiana w kierownictwie ARiMR

    2025-08-07 10:54
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Sprawdź regiony zagrożone suszą!
    EcoRolnik - Regiony zagrożone suszą
    Nie przegap
    Wiadomości

    Ogromny pożar we Francji zniszczył ponad 15 tysięcy hektarów, w tym słynne winnice

    Ogromny pożar we Francji strawił ponad 15 tysięcy hektarów, w tym słynne winnice. Trwają intensywne działania ratunkowe, a skutki zniszczeń będą odczuwalne przez długi czas, zwłaszcza dla lokalnej gospodarki i rolnictwa.

    Karol Nawrocki rozpoczyna kadencję – rolnicy czekają na konkrety

    2025-08-07 12:54

    Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań

    2025-08-07 12:12

    Wieś nie zadłuża Polski – tylko 3% długów pochodzi z małych miejscowości

    2025-08-07 11:53
    Pogoda
    Kursy walut
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Ogromny pożar we Francji zniszczył ponad 15 tysięcy hektarów, w tym słynne winnice

    2025-08-07 13:16

    Karol Nawrocki rozpoczyna kadencję – rolnicy czekają na konkrety

    2025-08-07 12:54

    Hodowcy koni w Polsce w trudnej sytuacji. Sejmowy zespół szuka rozwiązań

    2025-08-07 12:12

    Wieś nie zadłuża Polski – tylko 3% długów pochodzi z małych miejscowości

    2025-08-07 11:53
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Kontakt
    © 2025 https://ecorolnik.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.