Według najnowszego raportu Kantar Polska z listopada 2024 roku, najpopularniejszymi warzywami w polskich domach są pomidory, cebula, marchew i ogórek. Te produkty wskazało ponad 85% badanych, co pokazuje, że wciąż są podstawą polskiej diety.
Na kolejnych miejscach znalazły się papryka (67%), kapusta (65%) i pieczarki (53%). Nieco mniej popularne, ale wciąż regularnie spożywane, są buraki (48%), kalafior (47%) i cukinia (34%), natomiast najrzadziej Polacy sięgają po dynię (27%) i boczniaki (15%).
Raport pokazuje także, że Polacy coraz częściej włączają warzywa do codziennej diety, sięgając po nie kilka razy w tygodniu. Mimo tego średnie dzienne spożycie warzyw wciąż nie osiąga poziomu zalecanego przez Światową Organizację Zdrowia, która rekomenduje co najmniej 400 gramów warzyw dziennie.
Widać więc, że choć Polacy sięgają po różnorodne warzywa, nadal istnieje przestrzeń do zwiększenia ich obecności w codziennej diecie.
źródło zdjęcia:

