Close Menu
Eco RolnikEco Rolnik
    Ostatnie wiadomości

    Stonka kukurydziana opanowała całą Polskę. Po 20 latach obecna jest w 16 województwach

    2025-09-15 21:54

    Rusza nabór na dofinansowanie usuwania nielegalnych odpadów

    2025-09-15 19:38

    E-rejestr pestycydów w Polsce może zostać przesunięty na 2027 rok

    2025-09-15 17:05
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Stonka kukurydziana opanowała całą Polskę. Po 20 latach obecna jest w 16 województwach
    • Rusza nabór na dofinansowanie usuwania nielegalnych odpadów
    • E-rejestr pestycydów w Polsce może zostać przesunięty na 2027 rok
    • Serwal sawannowy w Leśnictwie Wilków – apel do mieszkańców i turystów
    • Przejęcie terminala zbożowego w Gdyni wymaga zgody Komisji Europejskiej
    • Karate Zeon 050 CS dopuszczony do zwalczania mszyc w jęczmieniu ozimym
    • „Poradnik bezpieczeństwa w Twoim domu” – jak i kiedy będzie dostępny?
    • Atak niedźwiedzia na rolnika w polu
    Facebook
    Eco RolnikEco Rolnik
    • Strona główna
    • Wiadomości
    • Ekologia
    • Mechanizacja
    • Hodowla
    • Uprawa
    • Ciekawostki
    • Sadownictwo
    • Notowania – ceny skupu
    Eco RolnikEco Rolnik
    Strona główna»Ciekawostki»Owady w naszej żywności – Polacy wciąż nieświadomi
    Ciekawostki

    Owady w naszej żywności – Polacy wciąż nieświadomi

    Kamila KopytiukKamila Kopytiuk2025-09-13 14:411 minuta czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Coraz częściej w Europie i w Polsce pojawiają się produkty zawierające jadalne owady. Choć prawo dopuszcza ich spożycie, wiedza konsumentów na ten temat jest nadal ograniczona. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że wiele produktów, które trafiają na nasze stoły, może zawierać larwy mącznika, świerszcze czy szarańczę.

    Gdzie możemy je znaleźć?

    Owady są stosowane m.in. w batonikach proteinowych, makaronach, zupach instant czy przekąskach. Zawierają białko, witaminy i minerały, a przy tym są bardziej ekologiczne niż tradycyjne źródła mięsa. Przepisy wymagają jednak, aby produkty były wyraźnie oznaczone – zarówno nazwą łacińską owada, jak i informacją o możliwych alergiach. Niestety, wielu konsumentów tego nie zauważa.

    Kontrowersje i bezpieczeństwo

    Temat owadów w jedzeniu wciąż budzi emocje. Część osób obawia się alergii, zwłaszcza ci, którzy są uczuleni na skorupiaki, bo reakcje mogą być podobne. Polskie przepisy i dyskusje polityczne również wpływają na niepewność konsumentów – pojawiają się propozycje ostrzegania o „robaczym białku” na opakowaniach, co może wzbudzać dodatkowy niepokój.

    Dlaczego warto o tym wiedzieć?

    Jadalne owady mogą być wartościowym i ekologicznym źródłem białka, ale konsumenci powinni mieć świadomość, co dokładnie znajduje się w ich jedzeniu. Edukacja i czytelne oznaczenia produktów to klucz do bezpiecznego korzystania z nowoczesnych źródeł żywności.

    źródło zdjęcia: pixabay

    białko ekologia Ekożywność innowacje innowacje w rolnictwie jadalne owady nowa żywność owady Polska rolnictwo rolnicy żywność
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Stonka kukurydziana opanowała całą Polskę. Po 20 latach obecna jest w 16 województwach

    2025-09-15 21:54

    Rusza nabór na dofinansowanie usuwania nielegalnych odpadów

    2025-09-15 19:38

    E-rejestr pestycydów w Polsce może zostać przesunięty na 2027 rok

    2025-09-15 17:05

    Serwal sawannowy w Leśnictwie Wilków – apel do mieszkańców i turystów

    2025-09-15 15:54

    Przejęcie terminala zbożowego w Gdyni wymaga zgody Komisji Europejskiej

    2025-09-15 13:54

    Karate Zeon 050 CS dopuszczony do zwalczania mszyc w jęczmieniu ozimym

    2025-09-15 11:40
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Sprawdź regiony zagrożone suszą!
    EcoRolnik - Regiony zagrożone suszą
    Nie przegap
    Ciekawostki

    Stonka kukurydziana opanowała całą Polskę. Po 20 latach obecna jest w 16 województwach

    Stonka kukurydziana w ciągu 20 lat rozprzestrzeniła się na terenie całej Polski. Szkodnik zagraża plonom w 16 województwach, a eksperci ostrzegają, że bez płodozmianu i regularnego monitoringu straty w kukurydzy mogą być ogromne.

    Rusza nabór na dofinansowanie usuwania nielegalnych odpadów

    2025-09-15 19:38

    E-rejestr pestycydów w Polsce może zostać przesunięty na 2027 rok

    2025-09-15 17:05

    Serwal sawannowy w Leśnictwie Wilków – apel do mieszkańców i turystów

    2025-09-15 15:54
    Pogoda
    Kursy walut
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Stonka kukurydziana opanowała całą Polskę. Po 20 latach obecna jest w 16 województwach

    2025-09-15 21:54

    Rusza nabór na dofinansowanie usuwania nielegalnych odpadów

    2025-09-15 19:38

    E-rejestr pestycydów w Polsce może zostać przesunięty na 2027 rok

    2025-09-15 17:05

    Serwal sawannowy w Leśnictwie Wilków – apel do mieszkańców i turystów

    2025-09-15 15:54
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Kontakt
    © 2025 https://ecorolnik.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.