W ostatnich tygodniach na polskim rynku wieprzowiny zauważalny jest wzrost cen, który wynika z rosnącego zapotrzebowania na mięso wieprzowe oraz ograniczonej podaży. W 2025 roku ceny skupu tuczników wzrosły do średnio 6,66 zł za kilogram, co oznacza wzrost o 0,14 zł w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Ceny w klasie E wahają się od 8,40 zł do 9,50 zł za kilogram, z średnią ceną wynoszącą 8,87 zł.
Podobny trend obserwowany jest w przypadku cen macior, które osiągnęły średnią wartość 4,04 zł za kilogram, a ceny w zależności od klasy wahały się od 3,00 zł do 5,50 zł za kilogram.
Eksperci przewidują, że ceny wieprzowiny będą rosły w drugiej połowie 2025 roku, co jest efektem rosnących kosztów produkcji oraz utrzymującego się dużego popytu na wieprzowinę. Wzrost cen jest także wynikiem trudności związanych z zapewnieniem odpowiedniej podaży tuczników, które muszą być gotowe do sprzedaży.
Wzrost cen wieprzowiny to sygnał dla producentów, by dostosować strategie produkcji do zmieniającego się rynku, ale także dla konsumentów, którzy muszą przygotować się na wyższe ceny mięsa w sklepach.

