Close Menu
Eco RolnikEco Rolnik
    Ostatnie wiadomości

    Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju

    2025-10-01 14:13

    Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii

    2025-10-01 12:11

    Zbiory ziemniaków w Polsce rosną o 15 proc. – dobre wieści dla rolników

    2025-10-01 10:09
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju
    • Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii
    • Zbiory ziemniaków w Polsce rosną o 15 proc. – dobre wieści dla rolników
    • Kurs euro do dopłat w 2025 roku – mniej korzystny niż przed rokiem
    • Chlewnie i kurniki stoją puste – hodowcy drobiu i trzody chlewnej w kryzysie
    • Sezon truskawkowy w Polsce wydłuża się, a zainteresowanie owocem bije rekordy
    • Ceny rosyjskiej pszenicy rosną – co to oznacza dla rynku?
    • Międzyplony na ostatnią chwilę – przepisy i praktyka
    Facebook
    Eco RolnikEco Rolnik
    • Strona główna
    • Wiadomości
    • Ekologia
    • Mechanizacja
    • Hodowla
    • Uprawa
    • Ciekawostki
    • Sadownictwo
    • Notowania – ceny skupu
    Eco RolnikEco Rolnik
    Strona główna»Ciekawostki»Jeżyny – owoc, który podbija Polskę szybciej niż borówka
    Ciekawostki

    Jeżyny – owoc, który podbija Polskę szybciej niż borówka

    Krzysztof JarockiKrzysztof Jarocki2025-09-29 14:35Zaktualizowano:2025-09-29 18:382 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Jeszcze dekadę temu w polskich ogrodach jeżyny były rzadkością, a dziś stają się jedną z najprężniej rozwijających się upraw jagodowych. Według danych branżowych ich spożycie w Polsce rośnie w tempie dwucyfrowym rok do roku, a coraz więcej rolników decyduje się na zakładanie profesjonalnych plantacji. Co stoi za tym sukcesem i jakie są perspektywy dla krajowej produkcji?

    Odmiany bezkolcowe ułatwiają zbiory

    Tradycyjne krzewy z kolcami odstraszały nie tylko zbieraczy, ale i inwestorów. Przełomem okazały się odmiany bezkolcowe, dzięki którym praca na plantacji stała się łatwiejsza, a owoce można zbierać szybciej i bez uszkodzeń.

    Superowoc w polskiej kuchni

    Jeżyny to prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów. Są źródłem witaminy C, błonnika i cennych mikroelementów. Można je jeść na surowo, mrozić, przerabiać na soki i dżemy, a ich słodko-kwaskowy smak zyskuje coraz więcej fanów.

    Nowoczesne technologie upraw

    Uprawa w tunelach foliowych czy w pojemnikach pozwala na wcześniejsze dojrzewanie owoców i lepszą ochronę przed kaprysami pogody. Dzięki temu możliwe jest wydłużenie sezonu i uzyskanie wyższych plonów.

    Rośnie apetyt konsumentów

    Latem 2023 roku po jeżyny sięgnęło już ponad 9 mln Polaków – to wzrost o 27 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Popyt wyprzedza podaż, co stanowi atrakcyjną szansę rynkową. Dynamiczny wzrost konsumpcji i rosnące doświadczenie producentów tworzą dla jeżyn w Polsce wyjątkowo sprzyjający klimat. Jeśli trend się utrzyma, w ciągu kilku lat ten owoc może stać się równie powszechny jak borówka, a nawet ją wyprzedzić.

    źródło zdjęcia: pixabay

    innowacje w rolnictwie jeżyny ogrodnictwo owoce plantacje Polska rolnictwo rolnicy strona główna super food uprawa
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju

    2025-10-01 14:13

    Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii

    2025-10-01 12:11

    Zbiory ziemniaków w Polsce rosną o 15 proc. – dobre wieści dla rolników

    2025-10-01 10:09

    Kurs euro do dopłat w 2025 roku – mniej korzystny niż przed rokiem

    2025-10-01 08:07

    Chlewnie i kurniki stoją puste – hodowcy drobiu i trzody chlewnej w kryzysie

    2025-09-30 16:30

    Sezon truskawkowy w Polsce wydłuża się, a zainteresowanie owocem bije rekordy

    2025-09-30 14:30
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Sprawdź regiony zagrożone suszą!
    EcoRolnik - Regiony zagrożone suszą
    Nie przegap
    Ciekawostki

    Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju

    W USA wybuchło ogromne ognisko ptasiej grypy – w związku z nim trzeba było wybić ponad 58 milionów ptaków. Epidemia mocno uderza w hodowców, rynek drobiu i ceny produktów.

    Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii

    2025-10-01 12:11

    Zbiory ziemniaków w Polsce rosną o 15 proc. – dobre wieści dla rolników

    2025-10-01 10:09

    Kurs euro do dopłat w 2025 roku – mniej korzystny niż przed rokiem

    2025-10-01 08:07
    Pogoda
    Kursy walut
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju

    2025-10-01 14:13

    Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii

    2025-10-01 12:11

    Zbiory ziemniaków w Polsce rosną o 15 proc. – dobre wieści dla rolników

    2025-10-01 10:09

    Kurs euro do dopłat w 2025 roku – mniej korzystny niż przed rokiem

    2025-10-01 08:07
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Kontakt
    © 2025 https://ecorolnik.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.