W Polsce i Niemczech ogłoszono pilny komunikat dotyczący wycofania części warzyw i przypraw z powodu ryzyka zakażenia bakteriami Escherichia coli (STEC). Choć produkty wyglądają na świeże i pełne witamin, badania wykazały obecność drobnoustrojów wytwarzających niebezpieczne toksyny.
Kiełki brokuła i mieszanka „Bio Detox”
Alert dotyczy produktów niemieckiej firmy Healthy Powerfood:
- Bio kiełki brokuła
- Bio mieszanka kiełków „Detox” (opakowania 80 g)
W próbkach wykryto bakterie E. coli wytwarzające toksyny Shiga, mogące wywołać ostre zatrucia pokarmowe. Zagrożone są partie z datami minimalnej trwałości 24.09.2025, 27.09.2025 i 29.09.2025. Producent zaleca natychmiastowy zwrot do sklepu lub bezpieczne wyrzucenie – paragon nie jest wymagany.
Suszona bazylia z długim terminem ważności
Podobne zagrożenie dotyczy suszonej bazylii „Ostmann Basilikum gerebelt, 25 g” (numer partii 502085, termin do czerwca 2028 r.), produkowanej przez Ostmann Gewürze GmbH. Ze względu na długi okres przydatności, przyprawa mogła trafić do wielu domowych spiżarni i wciąż czekać na użycie.
Objawy zatrucia i zalecenia
Spożycie skażonych produktów może wywołać:
- biegunkę, w tym krwawą,
- silne bóle brzucha,
- gorączkę,
- w skrajnych przypadkach zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), prowadzący do niewydolności nerek.
Objawy mogą pojawić się w ciągu kilku dni od spożycia. W razie podejrzenia zakażenia konieczna jest natychmiastowa konsultacja lekarska.
źródło zdjęcia: pixabay

