Close Menu
Eco RolnikEco Rolnik
    Ostatnie wiadomości

    Spadki cen bydła – byki najmocniej potaniały

    2025-10-01 16:15

    Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju

    2025-10-01 14:13

    Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii

    2025-10-01 12:11
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Spadki cen bydła – byki najmocniej potaniały
    • Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju
    • Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii
    • Zbiory ziemniaków w Polsce rosną o 15 proc. – dobre wieści dla rolników
    • Kurs euro do dopłat w 2025 roku – mniej korzystny niż przed rokiem
    • Chlewnie i kurniki stoją puste – hodowcy drobiu i trzody chlewnej w kryzysie
    • Sezon truskawkowy w Polsce wydłuża się, a zainteresowanie owocem bije rekordy
    • Ceny rosyjskiej pszenicy rosną – co to oznacza dla rynku?
    Facebook
    Eco RolnikEco Rolnik
    • Strona główna
    • Wiadomości
    • Ekologia
    • Mechanizacja
    • Hodowla
    • Uprawa
    • Ciekawostki
    • Sadownictwo
    • Notowania – ceny skupu
    Eco RolnikEco Rolnik
    Strona główna»Ciekawostki»Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii
    Ciekawostki

    Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii

    Krzysztof JarockiKrzysztof Jarocki2025-10-01 12:112 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Polscy producenci wołowiny notują duży sukces na jednym z najbardziej wymagających rynków świata – w Japonii. Z danych wynika, że aż ponad 70 proc. wołowiny trafiającej tam z Unii Europejskiej pochodzi właśnie z Polski. To dowód na to, że krajowa produkcja spełnia oczekiwania zarówno pod względem jakości, jak i bezpieczeństwa.

    Czego oczekują japońscy konsumenci?

    Japończycy mają bardzo sprecyzowane wymagania. Największym zainteresowaniem cieszy się wołowina mrożona, której parametry są ściśle określone. Liczą się nie tylko walory smakowe czy wygląd mięsa, ale także dokumenty potwierdzające pochodzenie zwierząt, sposób ich chowu i zgodność z rygorystycznymi standardami higieny. Właśnie te certyfikaty otwierają polskiej wołowinie drzwi do tak prestiżowego rynku.

    Dlaczego Polska odnosi sukces?

    Eksperci wskazują kilka powodów. Po pierwsze, dobry stosunek jakości do ceny – polskie mięso jest konkurencyjne w porównaniu do innych dostawców. Po drugie, system certyfikacji, m.in. QMP, buduje wiarygodność i daje gwarancję jakości. Po trzecie, znaczenie mają także umowy handlowe między UE a Japonią oraz aktywne działania promocyjne prowadzone przez polskie instytucje i branżę mięsną.

    Skala eksportu

    W ostatnich latach eksport wołowiny z Polski do Japonii systematycznie rósł. Tylko w 2024 roku wysłano tam kilka tysięcy ton mięsa, którego wartość liczona była w milionach euro. Dla Polski to nie tylko źródło dochodów, ale też sposób na budowanie wizerunku rodzimej wołowiny jako produktu rozpoznawalnego na świecie.

    Wyzwania na przyszłość

    Eksport na tak wymagający rynek wymaga jednak utrzymania najwyższych standardów. Każde zaniedbanie w zakresie bioasekuracji czy kontroli jakości może mieć poważne konsekwencje dla całej branży. Dlatego eksperci podkreślają, że polscy producenci muszą stale inwestować w rozwój i transparentność produkcji, aby utrzymać zaufanie japońskich odbiorców.

    źródło zdjęcia: pixabay

    bydło eksport handel zagraniczny japonia polskie wyroby Produkcja wołowiny produkcja żywności rolnictwo rolnicy strona główna wołowina żywność
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Spadki cen bydła – byki najmocniej potaniały

    2025-10-01 16:15

    Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju

    2025-10-01 14:13

    Zbiory ziemniaków w Polsce rosną o 15 proc. – dobre wieści dla rolników

    2025-10-01 10:09

    Kurs euro do dopłat w 2025 roku – mniej korzystny niż przed rokiem

    2025-10-01 08:07

    Chlewnie i kurniki stoją puste – hodowcy drobiu i trzody chlewnej w kryzysie

    2025-09-30 16:30

    Sezon truskawkowy w Polsce wydłuża się, a zainteresowanie owocem bije rekordy

    2025-09-30 14:30
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Sprawdź regiony zagrożone suszą!
    EcoRolnik - Regiony zagrożone suszą
    Nie przegap
    Hodowla

    Spadki cen bydła – byki najmocniej potaniały

    Ceny bydła w Polsce spadają, a największe straty ponoszą hodowcy byków. Przy wysokich kosztach produkcji i ograniczonym popycie rentowność hodowli staje się coraz trudniejsza, a wielu rolników musi ograniczać skalę chowu lub rezygnować z dalszej produkcji.

    Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju

    2025-10-01 14:13

    Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii

    2025-10-01 12:11

    Zbiory ziemniaków w Polsce rosną o 15 proc. – dobre wieści dla rolników

    2025-10-01 10:09
    Pogoda
    Kursy walut
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Spadki cen bydła – byki najmocniej potaniały

    2025-10-01 16:15

    Ptasia grypa w USA – miliony ptaków do uboju

    2025-10-01 14:13

    Polska wołowina coraz mocniej obecna w Japonii

    2025-10-01 12:11

    Zbiory ziemniaków w Polsce rosną o 15 proc. – dobre wieści dla rolników

    2025-10-01 10:09
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Kontakt
    © 2025 https://ecorolnik.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.